Dierenartsenpraktijk De Driehoek beschikt over een uitgebreid, eerstelijns laboratorium waar we snel en efficiënt diverse aanvullende onderzoeken kunnen uitvoeren.

Bloedonderzoek vindt plaats met behulp van moderne analyseapparatuur. Hiermee kunnen bijvoorbeeld de aanwezigheid van ontsteking, nier- of leverfalen bij honden, schildklierafwijkingen bij katten, melkziekte bij koeien enz. worden bepaald. Ook voor bepalingen van het bloed zelf zoals bloedarmoede of het ontstekingsbeeld hebben we apparatuur in huis. Daarnaast maken we gebruik van diverse sneltests voor het opsporen van infectieuze aandoeningen. Ook is het mogelijk om het progesterongehalte in het bloed van uw hond te bepalen, om het juiste tijdstip te bepalen voor een eventuele dekking.

Urine kan onderzocht worden op de samenstelling en de aanwezigheid van specifieke cellen, bezinksel of kristallen. Deze parameters geven informatie over de werking van nieren en blaas.

Mest- en ontlastingsonderzoek wordt veelvuldig uitgevoerd om parasitaire infecties (wormen, protozoën) op te sporen of uit te sluiten. Voor paarden , schapen en geiten is dit onderzoek in de meeste gevallen noodzakelijk om te bepalen of- en indien nodig, welk ontwormmiddel ingezet moet worden. Daarnaast is het een belangrijk onderzoek om te bepalen of er resistentie tegen wormmiddelen bestaat.

Bacteriologisch onderzoek kan gedaan worden op diverse materialen; urine bij verdenking van blaasontsteking, swabs van slecht genezende wonden, pus uit abcessen, etc. allen om erachter te komen welke bacterie de oorzaak is en hoe deze te bestrijden. Daarnaast is bacteriologisch onderzoek ook van belang om te controleren of een bacterie gevoelig is voor een bepaald antibioticum.

In de melk van koeien met uierontsteking of met een hoog celgetal in de melk kunnen we door middel van bacteriologisch onderzoek de veroorzakende ziektekiem opsporen en vervolgens de gevoeligheid voor antibiotica van deze kiem bepalen. Met deze informatie dragen we bij aan het verantwoordt inzetten en gebruik van antibiotica.

Voor het aanleveren van melkmonsters en mestmonsters geldt het volgende:

  • U kunt uw monster(s) tijdens openingstijden van de praktijk op elk gewenst moment aan de balie inleveren.
  • Monsters die vóór 12:00 uur worden ingeleverd, worden dezelfde middag in behandeling genomen (met uitzondering van vrijdag)
  • De (voorlopige) uitslag volgt dan uiterlijk aan het einde de volgende werkdag.
  • Melkmonsters van koeien met ernstige mastitis kunnen, in overleg met een dierenarts, op een ander moment worden ingezet.
  • Monsters dienen voorzien te zijn van een volledig ingevuld inzendformulier.
    Inzendformulieren kunt u hier downloaden.

Schrijf u in voor de landbouwhuisdieren nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen voor landbouwhuisdieren door uzelf in te schrijven voor onze landbouwhuisdieren nieuwsbrief!
Spoed: +3155 301 22 55