• aangezicht Dierenartsenpraktijk De Driehoek.png
 • braunulle aanbrengen.png
 • buik scheren.png
 • koeien banner website klarenbeek.png
 • leuke ballonnen.jpeg
 • messing paard.png
 • opendeur.png
 • operatiehandschoenen.png
 • ponysaangespannen.png
 • telefoon bord weg.png
 • twello.png
 • webadres.png

Moderne operatietechniek voor de hond:

Laparoscopische sterilisatie van de teef.

Wanneer het niet de bedoeling is een nestje te fokken met een teefje is het om gezondheidsredenen aan te bevelen haar al op jonge leeftijd te laten steriliseren. Dit o.a. om de kans op het ontstaan van tumoren in de melklijsten (of te wel borstkanker) zoveel mogelijk te voorkomen. Veel eigenaren zien een beetje op tegen deze operatie voor hun immers gezonde huisdier. Maar u en uw hond hoeven er geen pijn in de buik meer van te hebben!


Sinds 2009 steriliseren wij honden namelijk met behulp van een kijkoperatie: een techniek die humaan veel gebruikt wordt maar veterinair zeer vernieuwend is. De voordelen voor de hond zijn duidelijk. Waar wij voorheen één lange snede van tussen de vijf en de tien cm moesten maken, kunnen we nu volstaan met twee kleine sneetjes van een halve cm. De hond mag direct na de operatie alweer rennen en spelen, heeft door de kleine wondjes nagenoeg geen napijn, en hoeft geen kraag meer om of shirt aan. De kans op infectie van de buik of de wond is sterk verkleind omdat er slechts steriele instrumenten de buik in gaan en helemaal geen vingers (of zelfs handen) meer. De kleine buikwondjes genezen vlot. Omdat de ingreep sneller verloopt hoeft de hond slechts kort onder narcose. Tenslotte is het risico dat er bloedingen ontstaan sterk verkleind omdat er veel beter zicht op de buikorganen is. Kortom, wij zijn bijzonder trots en blij dat wij u de laparoscopische sterilisatie voor de hond aan kunnen bieden! De belasting voor het teefje is een stuk minder dan bij de gebruikelijke methode. De napijn is minimaal en de buikwondjes zijn zo klein dat ze best tegen een stootje kunnen.

 

Voor het beste moment om een teefje te steriliseren en voor alle overige voor- en nadelen: zie elders op deze site.

 

Er kunnen ook nadelen kleven aan een sterilisatie. Bij sommige rassen kan er een verandering van de vacht plaats vinden. Meestal gaat het dan om langharige honden waarbij de vacht een wat koperachtige verkleuring kan oplopen.Verder kunnen pittige teefjes soms nog wat feller worden. En tot slot wordt wel gezegd dat teven dik worden door sterilisatie. Dat komt omdat de stofwisseling op een iets lager pitje komt te staan. Gewoon iets minder voeren is de oplossing!

Wij zijn eigenlijk van mening dat in de meeste gevallen de nadelen niet tegen de voordelen opwegen. Laat u zich goed informeren voordat u een besluit neemt.

Voor meer informatie kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen!

N.B. Voor teefjes (ruim) onder de vijf kilo zijn de voordelen van de laparoscoop wat ons betreft niet altijd meer benoembaar. Wij steriliseren deze teefjes meestal met de "kattenmethode". Dat betekent slechts één kleine snede van nog geen cm. Met behulp van een soort haaknaaldje worden de eierstokjes buiten de buik gehaald en daar afgebonden. Ook lekker snel, en slechts één gaatje!. Bij honden rond de vijf kilo overlegt de dierenarts samen met u welke methode het meest aangewezen zal zijn.

Voor teven die al een keer loops zijn geweest is normaal gesproken het mooiste moment van sterilisatie ongeveer drie maanden na de laatste loopsheid. Wanneer dat slecht uitkomt voor u is het mogelijk daar van af te wijken in overleg met één van onze dierenartsen.