Hond

Het gezelschapsdieren team staat 24 uur per dag klaar om uw hond van optimale zorg te voorzien. In de eerste plaatst bieden we natuurlijk zorg bij ziekten en problemen. Binnen de praktijk hebben we, naast uitgebreide kennis en ervaring, de beschikking over moderne apparatuur om uw dier goed te kunnen onderzoeken en tot en juiste diagnose te komen, denk hierbij aan echo, röntgen en een uitgebreid laboratorium.

Naast de ziekenzorg bestaat goede zorg voor een belangrijk deel uit preventieve zorg voor uw hond, zoals het vaccineren, vlooienbestrijding en ontwormen. Wanneer uw hond mee naar het buitenland gaat, moet u met andere preventieve zorg rekening houden, dan wanneer hij of zij gewoon in Nederland blijft. Mocht u hier vragen over hebben dan staan onze assistenten en dierenartsen voor u klaar.

Lees meer...

Het is belangrijk om uw hond jaarlijks te laten controleren. Naast het lichamelijk onderzoek zullen wij ook specifiek de aandacht richten op het gewicht en het gebit van uw hond. Eventueel waar nodig kan het lichamelijk onderzoek aangevuld worden met verder onderzoek.

Wij vinden het belangrijk om uw hond goed en volledig te vaccineren. Dit houdt in dat de pups 3 vaccinatiemomenten hebben. Daarna worden ze jaarlijks gevaccineerd. De jaarlijkse vaccinatie geeft bescherming tegen de Ziekte van Weil, Distemper, Hepatitis en Parvo. Daarnaast bestaat de optie om uw hond tegen de besmettelijke hondenhoest en Rabiës (verplicht als uw dier naar het buiteland gaat) te vaccineren. Wilt u meer informatie over vaccinaties, vraag het gerust aan een van onze assistenten of dierenartsen.

Naast het onderzoeken van uw dier zullen we ook vaak preventieve zorg bespreken tijdens de jaarlijkse check zoals gewichtsbeheersing, tandenpoetsen, vlooienbestrijding en ontwormen.

Een operatie bij uw huisdier is een spannende aangelegenheid. Bij Dierenartsenpraktijk De Driehoek werken ervaren dierenartsen die zich optimaal in zetten voor, tijdens en na de ingreep. Daarnaast wordt de dierenarts bij elke operatie ondersteund door een zeer betrokken operatie assistent. Ten slotte beschikken we over een goed ingerichte operatiekamer om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen;

Voor het reguleren van de ademhaling maken we gebruik van:

  • Intubatie (zuurstof toediening via een buisje direct in de luchtpijp)
  • Saturatie meter (zuurstof gehalte in het bloed meten)
  • Gasmetingen (CO2 en zuurstof meting in de uitgeademde lucht)
  • Gasnarcose toediening
  • Beademmachine (om wanneer dat nodig is de ademhaling van het dier volledig over te nemen)
Lees meer...

Onze praktijk heeft al jaren ervaring met laparoscopische sterilisaties van honden. Deze operatietechniek wordt uitgevoerd bij middelgrote en grote teven. De voordelen die deze techniek biedt zijn; kleine operatiewondjes, laag infectierisico, laag risico op bloedingen en weinig tot geen buikpijn.

Bij de laparoscopische sterilisatie worden er twee gaatjes in de buikwand gemaakt. Om andere organen niet te beschadigen en te voorkomen dat ze in de weg liggen, wordt de buikholte gevuld met gas. Via de gaatjes wordt er een camera in de buik gebracht en een medisch instrument om de bloedvaten van de eierstokken dicht te sealen. Nadat de eierstokken via de gaatjes uit de buik zijn verwijderd, wordt het gas uit de buikholte gelaten en worden de wondjes gehecht.

Wij vinden deze techniek minder geschikt voor honden die minder dan 5 kg wegen of honden met klein strak buikje. De ervaring leert dat zij soms buikwandspierpijn krijgen door het opvullen van de buikholte met gas. Daarom geven wij de voorkeur om deze honden te steriliseren met behulp van een sterilisatie haakje. Hiermee ‘hengelen’ wij de eierstokken uit de buik en zullen zij ook maar een klein operatiewondje hebben.

Lees meer...

Bij de jaarlijkse controle checken wij altijd het gebit van uw hond en kat. Dit doen wij om afwijkingen aan het gebit tijdig te kunnen signaleren. Het liefst voorkómen we gebitsproblemen, we adviseren daarom het gebit van uw dier dagelijks te poetsen. Helaas zien we toch geregeld gebitsproblemen die niet met alleen poetsen zijn op te lossen.

In die gevallen is een gebitsreiniging en inspectie onder narcose nodig. In sommige gevallen moeten tanden en kiezen getrokken worden. We verwijderen alleen tanden en kiezen wanneer dit noodzakelijk is. Een goed hulpmiddel daarbij is ons dentale röntgenapparaat, waarmee we afwijkingen doorgaans goed in beeld kunnen brengen en zodoende een gepaste therapie kunnen toepassen.

Tijdens de gebitsbehandeling is, net als bij een operatie, altijd een gespecialiseerde assistent aanwezig, die het dier onder narcose goed in de gaten houdt. Daarnaast wordt ook bij de gebitsbehandelingen gebruikt gemaakt van dezelfde controle apparatuur als bij een operatie, waardoor de behandeling soepel en zo veilig mogelijk kan verlopen.

Mocht u vragen hebben over het gebit van uw dier, kunt u altijd bellen voor een controle. Mocht u vragen hebben met betrekking tot juiste gebitsverzorging van uw dier kunt u dit altijd vragen aan onze assistenten of dierenartsen.

Als uw huisdier veel zorg nodig heeft, bieden wij de mogelijkheid om uw huisdier bij ons te laten opnemen. Wij nemen dan de zorg van u over en zullen deze, indien nodig, intensiveren. Opname patiënten krijgen vaak een infuus geplaatst. Dit zorgt ervoor dat ze voldoende vocht binnen krijgen en kunnen we medicatie direct in de bloedbaan toedienen. Als het dier niet goed eet kunnen we het gaan dwangvoeren of zelfs een sonde plaatsen om te zorgen dat er voldoende energie in het lichaam komt. Natuurlijk zal liefdevolle aandacht en een knuffel niet ontbreken in de zorg voor uw dier. In samenspraak met u wordt een behandelingsplan opgesteld en wordt er bepaald of wij voldoende zorg kunnen verlenen.

Helaas beschikken we niet over voldoende personeel om daadwerkelijk 24/7 aanwezig te zijn in de praktijk (want ook dierenartsen moeten slapen). Het kan dus voorkomen dat uw dier in de avonduren alleen is. In dat geval monitoren we uw dier op afstand door middel van een webcam. Indien de toestand van het dier continue fysieke controle vereist, zullen wij dit met u bespreken en u doorverwijzen naar een van de intensieve zorgafdelingen in Nederland waar dit wel wordt aangeboden.

Dierenartsenpraktijk De Driehoek beschikt over verschillende diagnostische mogelijkheden. Daaronder valt ook de beeldvormende diagnostiek.

Met behulp van echografie kunnen we een goed beeld krijgen van bijvoorbeeld de buik van een dier, zonder dat deze ‘open’ hoeft. Daarnaast kan het handig zijn om een echo te gebruiken wanneer de blaas aangeprikt moet worden om bijvoorbeeld urine uit de blaas te verkrijgen. De echo kan ook gebruikt worden om, wanneer uw dier drachtig is, een beeld te krijgen van het nieuwe leven wat zich in de buik bevind. Het is dan ook mogelijk om een foto te krijgen van het echobeeld, net als bij een pretecho bij de mens.

Een ander voorbeeld van beeldvormende diagnostiek is het maken van röntgenfoto’s. Ook deze apparatuur hebben we in eigen huis. We kunnen hiermee meer informatie krijgen over de benige delen van de dieren, zoals bijvoorbeeld botbreuken. Soms kan een röntgen foto ook meer informatie geven over de weke delen, bijvoorbeeld wanneer je je afvraagt of er een blaassteen in de blaas zit.

Lees meer...

Dierenartsenpraktijk De Driehoek beschikt over een uitgebreid, eerstelijns laboratorium waar we snel en efficiënt diverse aanvullende onderzoeken kunnen uitvoeren.

Schrijf u in voor de gezelschapsdieren nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen voor gezelschapsdieren door uzelf in te schrijven voor onze gezelschapsdieren nieuwsbrief!
Spoed: +3155 301 22 55